Sådan vælger du de rigtige ski

I Skibutikken har vi ski til alle - nybegyndere, øvede, freeridere, freestylere o.s.v. - og i alle størrelser og prisklasser. Men når du vælger dine nye ski, er der nogle tommelfingerregler, du skal være opmærksom på, så du sikrer dig, at du træffer det rigtige valg og får det optimale udbytte af din investering.

Disse tommelfingerregler gennemgår vi i denne artikel, som bl.a. har stor vægt på valg af skilængde.
Carvingski vælges som udgangspunkt en del kortere en de gamle traditionelle ski. Som udgangspunkt kan man sige, at meget korte ski giver rigtig god styring, men også mindre hastighed. Omvendt giver længere ski mere fart, men er så også noget sværere at styre. Derfor er en god tommelfingerregel for de fleste danskere noget, som ligger midt imellem, og som regel går til ens egen næsetip.

Skal dine nye ski benyttes off piste, må de godt være lidt længere for samtidig at få optimal opdrift Disse freeride-ski er noget bredere i konstruktion og opbygning og længdevalget vil typisk være ca. egen højde plus, minus 5-10 cm.

Freeride-skiene fås i flere forskellige bredder. Jo bredere, jo sværere er de at køre på på pisterne. Så de lidt smallere modeller er mere anvendelige som kombination mellem off-piste og piste skiløb.

Freestyle skiløbet vinder mere og mere indpas. Det foregår ofte med hop fra ramper i off-pisten eller i Half Pipen, men også som et sjovt redskab på pisterne, i en konstant søgning efter pukler eller forhøjninger til at få sit afsæt og sit fra.

Her er skiene meget karakteristiske ved at skovl og hæl er ens. Det gør det lettere både at hoppe og at lande. Generelt kan man sige, at jo længere skiene er, jo højere kan der hoppes. Og jo kortere de er, jo nemmere er det at udføre tricks.


De fleste vælger allround carvingski

Allround carver er klart den største kategori. Det er da også i denne kategori, de fleste af danskerne finder deres ski. Skiene er beregnet til almindelige pister - i alle farver og sværhedsgrader. Skiene er gode til det hele, så derfor er det netop denne type ski, som danskerne får størst glæde af.

Skilængden er typisk fra 10-15 cm under egen højde for nybegynderen, til oppe omkring egen højde for de bedste skiløbere.
Allmountain skien henvender sig til dem, der kan lide at køre på pisten men også uden for de markerede områder. I denne kategori kan den gode skiløber nemt finde en god ski, der kan alt. Kategorien strækker sig dog også til ski, der stort set udelukkende er til offpiste.


Racecarveren til den øvede skiløber

Racecarvere er klassikeren som henvender sig til den gode skiløber, der kan lide at cruise i store stabile skærende sving på pisterne, og i høj hastighed. Skien vælges typisk omkring egen højde eller lidt under. Det er en stiv ski, der kræver, at du har teknikken i orden.
Skier-X skien er bygget til et mere hårdt og ujævnt underlag, og tager selv de største hop uden problemer. Den er let at indlede svinget på, men meget stiv og stabil ud af svinget.

Skiercross ski er ofte en racecarver, der har fået en blødere forende, hvilket gør det lettere at svinge samt at absorbere ujævnt underlag. Skier cross skiene er for drengerøvene, der kan lide at køre stærkt i kuperet terræn.

Freerideski er bygget til den erfarne løber, der gerne vil løbe over hele bjerget. Den er en bredere, længere og stivere udgave af Allmountain skien, og perfekt til de skiløbere der vil tage offpiste skiløbet mere seriøst end de fleste. Som en undtagelse for carving reglen, må freeride ski for de gode løbere gerne vælges lidt højere, end man selv er. Jo større ståflade under skien, des mere løft giver skien i dybsne.


Hop, tricks og spas - så skal du vælge freestyleski

Freestyleskiene er til de, som gerne vil hoppe, lave sjove tricks, køre baglæns m.v. Indenfor de seneste par år, er twintipskiene også blevet markant bedre, og kan derfor også bruges som almindelige ski på pisten.

Kvindeski er ikke blot herreski, der har fået lidt andre farver. Det er ski, der er designet så kvinderne får en stabil ski med god kraftoverførsel, selvom de ikke vejer så meget og har samme fysiske formåen som mænd.

Kvinderne behøver ikke bruge så mange kræfter på at få skien til at reagere - derfor bliver det lettere at opnå fuld kontrol. Samtidig er skiene lavet i lettere materialer uden at gå på kompromis med skiens egenskaber.

Bookmark and Share