Nyttige skitips og -fif til krop og hud

Sneen er naturligvis afgørende for, om skiferien bliver en succes. Men det er temperaturen og solen nu også. De første måneder i en skisæson - december og januar - er normalt de koldeste måneder, og solen får først for alvor magt lige senere på sæsonen.

Men både kulde og sol er hårde ved kroppen og ved huden. Så man skal beskytte sig med omtanke.

Først og fremmest er der beklædningen, hvor skitøjet har tre funktioner:

Det skal lede sveden væk fra kroppen, det skal isolere og det skal kunne holde sne, fugt og blæst ude.

I den sammenhæng er der forskel på, hvilken slagt beklædning en langrendsskiløber og en alpin skiløber skal vælge. Langrendsløberen er mere konstant fysisk aktiv og producerer selv meget varme, men alpinisten ofte må vente i liftkøen og tilbringe nogen tid i kulde og blæst under transporten op på pisten.

Det er bedst, hvis man klæder sig i flere lag tøj. Flere tynde lag varmer bedst, fordi luften mellem dem isolerer. Samtidig er det nemt at tage et lagt af, hvis man får det for varmt.

Husk også at beskytte halsen og hænderne med omtanke.

Og så er der huden, for kommer man ud i frostvejr og måske også blæsevejr uden at have beskyttet sin hud, så mærker man straks, hvordan den bliver tør og ru.

Jo lavere temperaturen er, jo mere reduceres hudens fedtproduktion. Og det er uheldigt, for det er netop hudens eget fedtlag, der bedst beskytter mod frosten, så derfor er det vigtigt at bevare dette fedtlag.

Sæbe og varmt vand er med til at vaske fedtlaget af. Derfor bør man ikke vaske sig i ansigtet om morgenen, ligesom barbering heller ikke bør foregå på dette tidspunkt. Ta' bad og plej huden om aftenen, og brug en god fugtigscreme til kroppen lige efter badet.

Til ansigtet bør man bruge en god solcreme om morgenen, og en almindelige creme om aftenen.

Vintersolen er hård og ubamhjertig på pisterne. Nyfalden sne kaster ca. 90% af sollyset tilbage, hvor vand til sammenligning kun reflekterer ca. 9%. Derfor er det vigtigt at anvende en god solcreme med en høj faktor, og husk også at smøre den på der, hvor du normalt ikke bliver forbrændt, f.eks. bag ørene eller under hagen. Sneens refleksion gør, at solen kommer alle steder.

På de mest udsatte steder - næsen, læberne og ørene - kan du bruge zinkpasta, der fuldstændig blokerer de ultraviolette stråler. Du kan også alternativt bruge en god læbepomade med solfaktor.

Og så er det vigtigt at beskytte øjnene mod det stærke sollys. Lad derfor være med at spare på dine skibriller. De skal både beskytte dig mod sne, vind og ultraviolette stråler.
Bookmark and Share