Gode råd, når du skal vælge dine nye skistøvler

Gode skistøvler koster mange penge, men hvis du får valgt de helt rigtige, kan du have stor glæde af dem i mange år.

Men der er mange ting, der skal tages stilling til, når du køber nye skistøvler. På flere af producenternes hjemmesider kan du få hjælp til at finde den type og model, som passer bedst til lige netop dig.

Inderstøvler og yderstøvle

Alle alpinskistøvler består af to halvdele - en inderstøvle og en yderstøvle.

Den yderste støvle er lavet af hård plast, og den skal beskytte din fod, overføre kraften til skien og udløse bindingerne, når du falder. Yderstøvlen er forsynet med forskellige justeringsmuligheder, så du kan stramme støvlen godt til på fod, ankel og ben. Det er simpelthen alfa og omega, at de sidder perfekt til, og det vil en lejestøvle aldrig have nogen mulighed for.

I de fleste støvler træder du ned i dem forfra. Men du kan også finde nogle, der åbner bagud. Om man foretrækker det ene eller det andet er en smagssag, men husk at det er nemmere at gå rundt i støvlerne, hvis de kan åbnes lidt bagtil.

Med spænderne kan du finjustere, hvor stramt støvlen skal sidde forskellige steder på foden. Er støvlerne for løse, har du ingen kontrol over dine ski, så det er vigtigt at dine skistøvler sidder godt til, men de må naturligvis ikke bremse for blodtilførslen.

Inderstøvlen er lavet af skum og foret med et materiale, der hjælper fødderne med at holde varmen. Nye støvler former sig efter din fod, efterhånden som du bruger dem, men får du fat i et par støvler, som virker helt forkerte omkring foden, så søg efter en anden model. Risikoen for, at du aldrig bliver glad ved dem, er nemlig ganske overhængende.

Valg af stivhed

Er du rigtig god til at stå på ski, skal du vælge en meget stiv støvle. Jo stivere den er, desto mere præcist kan du nemlig overføre kraften til skien. Det er en fordel, når du har fart på og skal reagere på et splitsekund. Er du derimod nybegynder eller mere hobby-skiløber, bør du vælge en lidt blødere allroundstøvle.

Når du skal prøve dine skistøvler er det bedst at gøre det sidst på dagen, hvor dine fødder er varme og lidt hævede. Det er nogenlunde den tilstand de er i, når du har brugt dem i blot nogle få timer på skiferien.

Bookmark and Share